Wind Sprint 2014

Publicerad2014-07-29 12:00

SSG Wind Sprint 2014 blev en fantastisk tävling med 65 nya bästanoteringar och 33 årsbästan bland de startade. Solen sken och förhållandena var utsökta för sprinterlöpning.

När SSG Wind Sprint avgjordes den 20 juli på Baldershovs IP i Sundsvall var förhållandena åter perfekta för sprinterlöpning. 26 grader varmt och medvind på upploppsrakan gjorde att 65 tangerade och personliga bästanoteringar skrevs in i resultatlistan samt 33 säsongsbästa! Dessutom ett nytt banrekord på 100 m för herrar.

 SSG Wind Sprint strävar efter att ge de aktiva så bra förutsättningar som möjligt och underlätta för bra resultat. Den målsättningen infriades med råge när 2014 års upplaga avgjordes i Sundsvall den 20 juli under mycket fina väderförhållanden. Tävlingen hade lockat både svensk elit och bredd samt fina internationella inslag och i resultatlistan kan man notera inte mindre än 65 tangerade eller förbättrade bästanoteringar och 33 säsongsbästa bland de 223 starter som gjordes under dagen.

Det mest upphaussade loppet för dagen var herrarnas A-final på 100 m där fjolårsvinnaren Jaysuma Saidy Ndure skulle möta förra årets tvåa Julian Forte samt världsfyran Kemarley Brown. Både Saidy Ndure och Forte noterade förra året tider under 10 sekunder på 100 m och förhoppningarna fanns om liknande prestationer även i år. Även tre svenskar hade lyckats kvalificera sig till A-finalen, Sveriges snabbaste man för året Tom Kling-Baptiste, Ullevi FK:s Sulayman Bah och Hammarbys Tony Darkwah efter starka insatser i försöken. Att spänningen var hög i loppet vittnade Jaysuma Saidy Ndure om när han noterade en tjuvstart i första startförsöket och blev diskvalificerad. Han sprang dock under protest och när det andra startförsöket gick så var det jämnt mellan Saidy Ndure och Brown halvvägs. Brown kopplade dock greppet och kunde glida ifrån till en meterstor seger på 10,09 vilket innebar ett nytt banrekord med Jaysuma som tvåa på 10,17 s. Bakom noterade Julian Forte 10,19 efter en mycket stark andra halva av loppet. Sedermera blev Saidy Ndures protest avslagen och Julian Forte flyttades upp som tvåa i loppet med den startsnabbe amerikanen Evan Scott som trea på 10,31 s, tangerat personligt rekord. Bäste svensk och femma blev Tom Kling-Baptiste på 10,42 s.

Revansch på 200
På 200 m fick dock Jaysuma Saidy Ndure revansch. Han avverkade sträckan på 20,61 s, men det var ingen klar seger. Bara fyra hundradelar bakom norrmannen sprang Julian Forte på 20,65 s och som trea kom en på upploppet starkt löpande Johan Wissman på 20,67 s. Johan, som är en trogen gäst på SSG Wind Sprint, gjorde sin bästa 200 m-tid på två år och hans upplopp vittnade om en Wissman i gammal god form. På EM i Zürich kommer Johan dock att välja den dubbla distansen att starta på.

Även damernas 100 m var väl emotsett. Christiania Williams från Jamaica var förhandsfavorit men skulle få bra sparring av den startsnabba norskan Ezinne Okparaebo och jamaicanskan Natasha Morrison. När skottet gick var det som väntat Ezinne som tog ledningen men de båda jamaicanskorna var inte långt efter. Christiania Williams började få en liten ledning ungefär halvvägs och drygade ut den de sista metrarna till en seger på 11,24 s, inte långt ifrån banrekordet på 11,18 s. Ezinne Okparaebo lyckades hålla Natasha Morrison bakom sig med två hundradelar och noterades för 11,32 s. Bästa svenska i finalen blev Isabelle Eurenius från Spårvägen som slog nytt personligt rekord med 11,83 s.

Damernas 200 m blev snudd på en repris på 100 m-loppet. Christiania Williams visade prov på fin sprintuthållighet där hon i säker stil tog hem loppet på 23,22 s. Tvåa var åter Ezinne Okparaebo som sprang in på 23,69. Trea i loppet var Malmö AI:s Pernilla Nilsson som sprang på goda 23,94 s.

Dramatik i häckloppet
På 110 m häck fanns ett kärt återseende på startlistan, nämligen amerikanen Fred Townsend. Fred, som gjorde sin åttonde start på SSG Wind Sprint, hade dagen till ära startnummer 110 och var favorit i loppet. I fjol sprang amerikanen på nytt personligt rekord och han hade vunnit varje upplaga fram till förra året då Malmö AI:s Philip Nossmy knep segern tätt framför honom. Philip Nossmy skulle ha kommit till start så även i år men fick i sista minuten tacka nej på grund av skadekänningar. 110 m-starten blev något av ett debacle när Fred råkade tjuvstarta i finalen på 110 m häck vilket resulterade i en diskvalificering och segern gick istället till Andreas Martinsen från Danmark på tiden 13,77 s i lite för stark vind. I finalen saknades också Alexander Brorsson från Atleticum Växjö som jagade en EM-plats och norske rekordhållaren Vladimir Vukicevic som hade problem med en fot. Fred Townsend kom dock tillbaka och vann ett extralopp på 110 m häck på tiden 13,79 s. Damernas final på 100 m häck vanns av Marina Tomic från Slovenien på 12,95 s med Megan Simmonds från Jamaica på 13,07 och svenska Ellinor Hallin som trea på 13,55. Alla tre slog personliga rekord.

Glada överraskningar
SSG Wind Sprint är inte bara en tävling för eliten utan också för bredden. Bakom de internationella inslagen fanns en mängd glädjande överraskningar så som den 19-årige hemmalöparen Johan Lilja som sprang två nya personliga rekord på 100 m och 200 m på 10,68 s och 21,60. Även hemmalöparen och landslagsmannen Stefan Tärnhuvud gjorde comeback efter en skada han ådrog sig i midsommarhelgen och kom trea i B-finalen på 10,66 s. Landslagsmannen Nil de Oliveira börjar också visa form med 21,09 på 200 m och EM-klara mångkamperskan Jessica Samuelsson satte nytt säsongsbästa med 24,57 s.

En lång och solig dag på Baldershov gjorde att inramningen på SSG Wind Sprint blev i det närmaste perfekt. Tävlingsledaren Håkan Andersson var nöjd med dagen.

– Det är fantastiskt roligt att se alla som kommer hit och springer person- och årsbästa. Det är därför vi har den här tävlingen, avslutar Håkan Andersson.

© Wind Sprint 2024

Tävlingsansvarig:
Håkan Andersson
T: 070-960 63 11
E: hakan@windsprint.se

Webmaster:
Stefan Tärnhuvud
E: stefan@windsprint.se
Sociala medier